Haladó tanfolyam

A haladó kurzus a Tea Útjának utolsó csoportos szakasza, legalábbis az eredeti összetételt nézve. Az egyéni fejlődés időszakát azonban még megelőzi egy lépés. A diákok ennek során egy másik temae-t (teaelkészítési módot) tanulnak meg az eddigre már megszokott módon: új eszközök, új mozdulatok, az elvek viszont változatlanok; fő a harmónia, valamint a vendégek felhőtlen időtöltésének biztosítása. Az itt másodikként elsajátított és legalább annyira összetett, de a részletekre garantáltan még magasabb szinten összpontosító temae az alapja megannyi másik teaelkészítési módnak, amellyel a diák az Út során találkozni fog, ezért nélkülözhetetlen ez az utolsó lépés, mielőtt a már jól összeszokott csoport felbomlik a 8. alkalom után.

A szó szoros értelmében felbomlásról azonban szó sincs. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy akik eljutnak erre a pontra, azok egyrészt már eleve jó kapcsolatot ápolnak a saját csoportjuk és/vagy az egyesület egyéb, továbbra is aktív tagjaival, másrészt a megannyi rendezvény, – akár saját szervezésű – teás esemény, közös gyakorlás, vagy a teaművészettől talán teljesen független program által olyan közösséggé kovácsolódnak, amelynek kötelékei szintén a japán eszme- és értékrendszer ismeretében értelmezhetőek igazán.

A Tea Útja tehát nem ér véget a haladó tanfolyammal, sőt, a teaszobában az „itt és most” megélésének tökéletesítése csak ezután kezdődik.