Rendezvények

2001 óta népszerűsítjük és mutatjuk be rendezvényeken, illetve különböző fórumokon a japán teaszertartás világát, a chadō [csadó] (茶道 – a tea útja) művészetét. Az évek során több mint 300 kulturális rendezvényen több ezer embert szólítottunk meg, és részesítettük őket teaművészeti élményben.

A Magyarországi Japán Tea Egyesület célja a művészet elsajátítása iránt érdeklődők oktatásán túlmenően a művészet szélesebb körben történő megismertetése előadások, bemutatók és workshopok formájában. Hisszük, hogy a japán teaművészet által képviselt értékek európai kultúrkörnyezetben is befogadhatóak, elemeinek átvétele és gyakorlása pedig hozzájárulhat egy tartalmasabb és értékesebb élet megvalósulásához. A publikum előtti megjelenéseink nem titkolt célja rávilágítani a Távol-Kelet csodájára, és kedvet ébreszteni az arra nyitott emberekben a Tea Útjára lépéshez.

Sen no Rikyū egyik alapfilozófiája szerint a teaművészet lehetőséget teremt a harmonikus, tiszteletteljes, tiszta és nyugodt (Wa-Kei-Sei-Jaku) [va-kei-szei-dzsaku] (和敬清寂) légkörben történő együttlétre, azaz egy csodálatos környezetben minőségi idő eltöltésére. A tradicionális japán teaművészet alapértékeinek megélésére a Föld minden részén vágyakoznak az emberek, ezért is hozott létre az Urasenke iskola a világ 5 kontinensének mindegyikén kihelyezett tagozatokat. Az Urasenke egyetlen magyarországi képviseleteként csoportunk ugyan kis létszámmal működik, mégis autentikusan és rendkívül magas szinten képviseli ezt a művészeti ágat hazánkban. Ez a kicsiny, de annál összetartóbb csoport évről évre képes egyre szemléletesebben prezentálni a teaszertartás értékeit, akár nagyobb létszámú rendezvények lebonyolítása mellett. Ezen kívül többek közt a Japánból érkező művész delegációkkal együttműködve tartjuk fent folyamatosan a nemzetközi kapcsolatokat, hogy a magyar emberek lehetőség szerint mindig az aktuális képet kaphassák, ha részt vesznek valamely megjelenésünkön.

Csupán elmesélve nehéz megérteni a chadō lényegét, főleg Japántól 10.000 km távolságban, egy attól nagyban eltérő kultúrközegben. A megtapasztalás azonban mindig magáért beszél, ezért várunk szeretettel minden érdeklődőt az országszerte meghirdetett rendezvényeinkre 2024-ben is. Ha pedig valaki kedvet kapna a látottak alapján még jobban elmélyülni a japán teaszertartás világában, annak lehetősége van csatlakozni a folyamatosan induló tanfolyamok egyikéhez, hogy idővel akár ő maga is a Tea Útjára léphessen.