Tanfolyamok

Egyesületünk fő célkitűzése a japán teaművészet iránt érdeklődők számára lehetőséget teremteni a művészetünk megismerésére, tanulására, annak akár élethosszig tartó gyakorlására. Ezen célkitűzés megvalósítása egyet jelent a chadō-t éltető és azt megélő hazai Urasenke közösség hosszútávú fennmaradásának biztosításával. Hitünk szerint értékteremtő tevékenységünk nem csupán a jelen, hanem a jövő generációkra is pozitív hatással lehetnek.

Tanfolyamainkon nemcsak a teaművészettel ismerkednek meg a résztvevők, de a japán oktatási módszereket, a keleti tanulási stílust, tempót, morált is megtapasztalják, melyek mindegyike elengedhetetlen ezen távoli kultúra megismerése, helyes értelmezése szempontjából.

Bár a világ valamennyi gyakorlóhelyére igaz, hogy az a vezetőjének értékrendjét és személyiségét erősen tükrözi, az Urasenke Tankōkai szervezethez való tartozásunk biztosítja – a globális rendszer standardjainak alkalmazása révén – az egységes és átjárható működést, a minőséget és az autentikusságot.

Egyesületünk a teatanulmányok megkezdését elsősorban csoportos kurzusok formájában teszi lehetővé. Ez az oktatási forma három egymásra épülő „bevezető” tanfolyam (kezdő, középhaladó, haladó) során végig megmarad. Egy-egy tanfolyam időtartama megközelítőleg 4-6 hónap. A 3×8, tehát összesen 24 foglalkozáson való részvétel lehetőséget ad azon alapképességek elsajátítására, melyekkel felvértezve már mindenki egyénileg tudja folytatni tanulmányait a lehetőségeinek és egyéni igényének megfelelő intenzitással éveken, évtizedeken, de akár egy életen át.

Ahhoz, hogy az egyéni oktatásig eljusson egy teatanonc, fontos mélységében megismernie és tapasztalatot szereznie többek között a japán vendéglátási etikettben, a japánok viselkedését alapjaiban meghatározó csoportdinamikában, a kimonó viselését feltételező művészeti ág sajátos mozgásművészetében, a japán ünnepi hagyományokban. Ezeken túl elengedhetetlen tanulmányoznia a japánok mindennapi életét általában véve is, a teaművészeti vendéglátásokat viszont elemi szinten meghatározó szezonalitás értelmezését, kifejezési módjait is. Ezen képességek elsajátítása rengeteg elméleti ismeretanyag befogadásával, sok-sok órányi (napnyi, évnyi…) gyakorlással, nagy ismétlésszámmal, és az elméleti és gyakorlati tudás egységbe rendezésével lehetséges.

Aki türelemmel és alázattal viszonyul a sok munkát igénylő kezdeti szakaszhoz, arra egy élvezettel megélhető, csodás világ vár. Egy új életút, a Tea Útja.

Tanfolyamaink pontos menetéről a következő menüpontokban olvashat: