Tanfolyamok

Japán Teaművészeti tanfolyamaink

Egyesületünk fő célkitűzése a japán teaművészet iránt érdeklődők számára lehetőséget teremteni a művészetünk megismerésére, tanulására és annak akár élethosszig tartó gyakorlására. Ezen célkitűzés megvalósítása egyet jelent a Chado-t éltető és azt megélő hazai Urasenke közösség hosszútávú fennmaradásának biztosításával, melyről úgy véljük, fontos értékteremtő tevékenység nem csupán a jelen, de reményeink szerint a jövő generációi számára is.

Tanfolyamainkon nem csupán a művészettel ismerkednek meg a résztvevők, de a japán oktatási módszereket, a keleti tanulási stílust, tempót, morált is megtapasztalják, melyek mindegyike elengedhetetlen a kultúra megismerése, helyes értelmezése szempontjából.

Bár a világ valamennyi gyakorlóhelyére igaz, hogy a hely (keikoba) vezetőjének értékrendjét és személyiségét erősen tükrözi az, az Urasenke Tankokai szervezethez való tartozásunk biztosítja a globális rendszer standardjainak alkalmazása révén az egységes és átjárható működést, a minőséget és az autentikusságot.

Egyesületünk a tea tanulmányok megkezdését elsősorban csoportos kurzusok formájában teszi lehetővé. Ez az oktatási forma a három egymásra épülő „bevezető” tanfolyam (kezdő, középhaladó, haladó) során végig megmarad. A 3×8, tehát összesen 24 foglalkozáson való részvétel lehetőséget ad azon alapképességek elsajátítására, melyekkel felvértezve már mindenki egyénileg tudja folytatni tanulmányait a lehetőségeinek és egyéni igényének megfelelő intenzitással, éveken, évtizedeken, egy életen át.

Mielőtt azonban az egyéni oktatásig eljut az érdeklődő (tea tanonc), fontos mélységében megismernie és tapasztalatot szereznie többek között a japán vendéglátási etikettben, a japánok viselkedését alapjaiban meghatározó csoportdinamikában, a kimonó viselését feltételező művészeti ág sajátos mozgásművészetében, a japán ünnepi hagyományokban, s a japánok mindennapi életét általában véve is, a teaművészeti vendéglátásokat pedig szervesen meghatározó szezonalitás értelmezésében, kifejezési módjaiban. Ezen képességek elsajátítása csakis rengeteg elméleti ismeretanyag elsajátításával, sok-sok órányi gyakorlással, nagy ismétlésszámmal, s az elméleti és gyakorlati tudás egységbe rendezésével lehetséges, ahogyan mi teások mondjuk: Dó – gaku – dzsicu (道・学・実).

 

Aki türelemmel és alázattal viszonyul a sok munkát igénylő kezdeti szakaszhoz, arra egy élvezettel befogadható, csodás világ vár:

Egy új életút, a Tea Útja.

Tanfolyamok

Kezdő tanfolyam

 

Középhaladó tanfolyam

 

Haladó tanfolyam